Op de meeste horloges wordt aangegeven of het een waterdicht horloge is of waterwerend. Dit wordt aangegeven op het achterdeksel of op de wijzerplaat.

. ATM 3 of 3 Bar of 30m zijn waterwerende horloges, dat wil zeggen dat je wel gewoon je handen kunt wassen of in een regenbui lopen maar je kunt er niet mee zwemmen.

 .ATM 5 of 5 Bar of 50m waterdicht, daarmee kun je ook douchen en zwemmen maar niet mee snorkelen of mee duiken.

 .ATM 10 of 10 Bar of 100m waterdicht, daar kun je mee zwemmen, snorkelen in ondiep water. Met duiken van een duikplank is het mogelijk dat de klap van de duik het horloge kan schaden.

 .ATM 20 of 20 Bar of 200m waterdicht, daarmee is het mogelijk te zwemmen ,snorkelen en te duiken.

N.B. Het is niet aan te bevelen te douchen of zwemmen met een horloge met een leren band.

Ook is het beter het horloge niet te dragen in de sauna of als er grote temperatuursverschillen zijn, b.v. als je lekker in het zonnetje hebt gelegen en je gaat even lekker afkoelen in het water.

Zorg er altijd voor dat de kroon van het horloge goed is dichtgedrukt en in het geval van een schroefkroon deze goed is aangedraaid.

Als er om de één of andere reden toch vocht in het horloge zijn gekomen trek dan de kroon uit en in het geval van een schroefkroon draai deze dan los en trek vervolgens de kroon uit. Zo kan het vocht er uit. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar een juwelier die kan het horloge vervolgens op een profesionele manier drogen en eventueel bepalen waar de lekkage door is veroorzaakt.